Blog | Stratech Social

Navigeren door het schuldhulpverleningsproces

Geschreven door Product Manager | 13-5-24 8:38

Eén van de belangrijkste kenmerken van onze cloudoplossing is de eenduidige structuur volgens de Wgs en NVVK richtlijnen. Zo weet je als schuldhulpverlener zeker dat je de juiste (wettelijke) werkwijze hanteert en dat je geen belangrijke zaken vergeet vast te leggen. Maar hoe ziet dit er eigenlijk uit in de praktijk?

In dit blog neemt Daniëlle je stap voor stap mee door het schuldhulpverleningsproces in Stratech Perspectief Cloud.

Trajecten en projecten

Voordat ik het proces induik is het goed om even stil te staan bij twee belangrijke begrippen in onze cloudoplossing: trajecten en projecten. Voor iedere nieuwe aanmelding wordt een traject opgestart. Onder elk traject hangen verschillende projecten die ingezet kunnen worden in het traject van jouw cliënt. Is jouw gemeente NVVK lid? Dan komen onze projecten je wellicht bekend voor als NVVK ‘modules’. Ik vertel hieronder meer over de belangrijkste projecten.

Aanmelding

Het project ‘Aanmelding’ beschrijft de formele aanmelding van een cliënt. Hierin leg je een verslag vast van het eerste gesprek dat je voert met de cliënt.

De aanmelding heeft als doel de hulpvraag van de cliënt en het moment daarvan te registreren. Ook verzamel je informatie die nodig is voor het vervolg: er wordt een intakegesprek gepland of er vindt - in het geval van een crisissituatie - een crisisinterventie plaats.

Intake

In de intake onderzoek je de situatie en stel je een plan van aanpak op om tot een duurzame oplossing te komen voor je cliënt. Je beslist of de cliënt toegelaten kan worden tot schuldhulpverlening.

Het doel van de intakefase is het formuleren van een advies in een integraal plan van aanpak, waarin staat wat er moet gebeuren voor een duurzame oplossing of om stabilisatie van de situatie mogelijk te maken.

Stabilisatie

Stabilisatie heeft als doel de inkomsten en uitgaven van de cliënt in evenwicht te brengen en hem/haar schuldenrust te bieden. De stabilisatie van inkomen en uitgaven is een resultaat van werkzaamheden uit het integrale plan van aanpak. Zodra stabilisatie bereikt is kan een betalingsregeling, herfinanciering of schuldregeling worden opgezet.

Schuldregeling

In het project ‘Schuldregeling’ leg je alles vast omtrent de opzet en uitvoer van de regeling voor (niet) problematische schulden. Je hanteert wettelijke regels om de afloscapaciteit op de juiste manier onder alle schuldeisers te verdelen en informeert de schuldeisers over het verloop van het traject.

De schuldregeling heeft als doel een overeenkomst te sluiten tussen je cliënt met problematische schulden en zijn schuldeisers. Op basis van eventueel ingezet vermogen en de berekende afloscapaciteit lost de cliënt in maximaal 18 maanden zo veel mogelijk van de schuld af. Daarna schelden de schuldeisers de rest van hun vordering kwijt.

Nazorg

Na afloop van de schuldregeling bied je nazorg, oftewel ondersteuning bij de start van een schuldenvrij leven. Nazorg is een essentieel onderdeel van de schuldhulpverlening. Versterking van het financiële zelfvertrouwen van je cliënt is immers een belangrijke basis voor een gezonde financiële toekomst.

Het doel van nazorg is om je cliënt ook ná een schuldregelingstraject te blijven ondersteunen, waarbij je alles op alles zet om de zelfredzaamheid van je cliënt te bevorderen en terugval te voorkomen.

Overige projecten

Naast de genoemde projecten zijn er nog een aantal andere projecten die niet altijd gebruikt worden in elk traject. Uiteraard kunnen deze desgewenst wel ingezet en vastgelegd worden in Stratech Perspectief Cloud. Het gaat om:

  • Informatie & Advies
  • Duurzame financiële dienstverlening
  • Crisisinterventie
  • Flankerende hulp
  • Budgetcoaching

Meer weten?

Heeft dit blog je nieuwsgierig gemaakt naar onze cloudoplossing? Onderstaande infographic vat het volledige schuldhulpverleningsproces in Stratech Perspectief Cloud samen. Benieuwd hoe dit er in de software uit ziet? Plan dan een vrijblijvende demo met één van onze specialisten.