Het Schuldenknooppunt gaat over van een 1.1 versie naar een verbeterde en vernieuwde 2.0-versie. Versie 1.1 stopt helemaal. In Perspectief heb je daarom niet de mogelijkheid om te kiezen tussen één van beide koppelingen. Gelukkig is de vernieuwde 2.0 versie nog completer en voorzien van diverse nieuwe functies. Maar welke zijn dat? En waar verschillende de versies van elkaar? Daniëlle praat je graag bij over de belangrijke doorgevoerde veranderingen in SKP 2.0.
In de communicatie met het Schuldknooppunt spreken we van SbenSK 1.0 (schuldhulpbemiddeling en saneringskrediet flow 1.0). Lopende regelingen die je gestart bent met de 1.1 SKP-versie moeten worden afgemaakt in SKP 1.1. De nieuwe regeling kun je starten vanuit SKP 2.0.
In Perspectief vervalt de kennisgeving. Deze functie wordt echter opnieuw geïntroduceerd in ons vernieuwde Perspectief Cloud, waar het onderdeel uitmaakt van het project stabilisatie. Dit zorgt voor meer gestroomlijnde prestaties van onze software.
Met de vernieuwde SKP 2.0 versie is het mogelijk om berichten opnieuw te versturen. Daarin wijzigt het versturen van een saldoverzoek niet, maar het verwerken van de antwoorden op het saldoverzoek wijzigt daarentegen wel. Hierin kan de schuldeiser op 3 manieren antwoorden:
De deurwaarder of het incassobureau kan bij antwoord op het saldoverzoek de informatie van de oorspronkelijke schuldeiser meesturen. De consulent krijgt een actie op zijn actielijst met daarin de doorgegeven naam, het klantnummer en de referentie van de oorspronkelijke schuldeiser.
De schuldeiser kan op het saldo verzoek reageren; overgedragen naar deurwaarder, overgedragen naar incasso en overgedragen naar oorspronkelijke schuldeiser. Er wordt een actie aangemaakt voor de consulent.
De Belastingdienst sluit zich aan op SKP2.0, waarvoor één afwijkend proces geldt. Als terugkoppeling op het saldoverzoek kan met ‘Geen medewerking met een toelichting’ worden gereageerd. Dan krijgt de consulent een actie op zijn actielijst. In de notitie van de Belastingdienst staat wat er nog moet gebeuren om de schuld(en) in de regeling mee te nemen. Vervolgens pakt de consulent samen met de cliënt deze actie(s) op, wordt de realisatiedatum ingevuld en kun je het saldoverzoek vervolgens opnieuw indienen.
Nadat het aanbod is verstuurd, kan de schuldeiser hierop reageren met als reactie dat hij een vrij te laten bedrag (VTLB) wil ontvangen. Dat is nieuw in 2.0. Vraagt de schuldeiser een VTLB aan? Dan verwerkt Perspectief dit automatisch en wordt het laatst opgeslagen VTLB verstuurd. Wederom krijgt de consulent hiervoor een actiepunt op zijn actielijst. In Perspectief Cloud geeft de consulent aan welk VTLB voor de voorstellen is gebruikt en wordt dat VTLB verstuurd.
Tot slot is de heroverweging nieuw in het SKP 2.0. Hierbij heeft het Schuldenknooppunt de keuze gemaakt geen toelichting mee te kunnen sturen. In het eerdere aanbod wordt enkel meegegeven wat het totaal aantal schuldeisers is die wel en niet akkoord zijn gegaan. Dit wordt aangegeven in zowel aantallen als percentages.
Heb je interesse in de vernieuwde 2.0-versie van het Schuldenknooppunt in Stratech Perspectief? En wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze specialisten vertellen je er graag meer over. Plan gerust een afspraak in, dan komen we graag bij je langs.